Helteessä hamamiin


Maailmantilanteesta ja helteestä eli lähemmäs 30 lämpöasteesta huolimatta – tai juuri sen takia – vietin elämäni ensimmäisen viikon Turkissa nyt toukokuussa.  Alanya miellytti kauneudellaan; meri ja aurinko, kukkivat kukat ja kaktukset, loistavat ruuat ja ystävälliset ihmiset. Paikan päällä kävelin myös hamamiin eli turkkilaiseen saunaan.

Hamameja  tuntuu sijaitsevan joka kulmassa, ainakin jos sisään huutajia uskoo. Itse valitsin Aurinkomatkojen hotellimme Grand Okanin kanssa yhteistyötä tekevän turkkilaisen saunan, ja ostin palvelun hotellilta. Hamamin esitteessä oli selkeät kuvaukset eri hoidoista.

Millaista paikassa oli? Turkkilaisen saunan mukava ja komea miespomo haki minut sovittuna aamuna hamamiin, joka sijaitsi parin minuutin kävelymatkan päässä hotellista, toisen hotellin pohjakerroksessa. Turkkilaiset saunat sijaitsevat aina rakennusten pohjakerroksessa, koska katukerrokset pyhitetään hotellien ravintoloille jne.

 90 minuutin hoitokokonaisuus, joka oli nimeltään P 2 (!), alkoi saunomisella. Ystävällinen naishieroja (Turkissa kunnon hamamissa naisia hierovat naiset ja miehiä miehet) antoi minulle pyyhkeen ja vei saunaan. Siellä makasin yksin kylpypyyhkeeni päällä bikineissäni reilun tovin, ja aloin rentoutua.

Ensin puhdistus, sitten vaahdotus

Rentouduttuani hieroja toi minulle vettä ja vei varsinaiseen kylpylään. Marmoroidussa huoneessa makasin marmoripöydällä, kun hän peri minut pesusienellä puhtaaksi. Pesu oli ihanaa, eikä siinä kaikki. Pesun jälkeen tuli vielä puhtaalle vartalolle hierova vaahtopesu 😊 "Minun" hamamiin mahtui kaksi henkeä kerrallaan, jos joku haluaisi mennä sinne hoidettavaksi kumppanin tai ystävän kanssa.

Saunasta siirryin ns. hierontahuoneeseen hierontapöydälle. Hierojani osoittautui myös anatomian tuntevaksi loistavaksi ammattilaiseksi, sen verran osaavasti ja pontevasti hän minua hieroi. Koska tämä ystävällinen nainen osasi vain vähän englantia (yleensä Antalayassa kaikki turistialalla olevat puhuivat hyvin englantia, monet myös saksaa), tuli paikan pikkupomo myymään lisää palveluita. Tarvitsisin kuulemma lymfahierontaa sopivasti koko loppulomani ajan joka aamu! Sanoin kiitos ei, ja myynti loppui siihen.

Hieronnan jälkeen minut kiedottiin pyyhkeeseen ja naamalleni laitettiin kasvonaamio. Istuin sitten hetkisen viihtyisässä aulassa, ja sain juotavaksi pienen lasikupillisen omenateetä. Taustalla henkilökunta puhui keskenään turkkia, joka sekin oli rentouttavaa, koska en ymmärtänyt kielestä mitään. Ulkomaillaolofiilis oli täydellinen.

Lopuksi pesin kehotuksesta kasvonaamion pois, ja sen jälkeen olin valmis. Pukuhuoneessa vaihdoin hellemekon kaikessa rauhassa takaisin päälleni. Hoitoni kesti lähemmäs kaksi tuntia, vaikka esitteessä ajaksi oli kirjattu 90 minuuttia.

Maksettuani hoidon minulta kysyttiin vielä kassalta, että osaanko kävellä takaisin hotelliini. Toki osasin, matkaahan oli vain pari minuuttia, ulko-ovesta oikealle. Mutta Turkki on palveluyhteiskunta, ja nautin joka hetkestä siellä siitäkin syystä!

Teksti ja kuva: Tuula Ketola

#Aurinkomatkat #GrandOkan #TurkishBath 

Comments

Popular Posts