The Good Book Club

 

Kirjapäivä, paras päivä! Kävin eilen  Helsingin kirjamessuilla fiilistelemässä kirjakeitaita. Ostin vain kaksi kirjaa, molemmat lahjaksi. Illalla kirjallisuuspiirimme The Good Book Club kokoontui yhden jäsenen luona. Käsittelyssä oli Lucia Berlinin Tanssia ruusuilla ja muita kertomuksia.

Lucian novelleihin tykästyin aikoinaan kertaheitolla. Että nainen osaa kirjoittaa – hänen jokainen lauseensa on helmi! Olin edelleen nirvanassa kun luin tuon toisen kirjan. Onneksi on vielä lukematta Ilta paratiisissa ja Kotiinpaluu – Muistoja, kuvia, kirjeitä. Nekin ostan itselleni.

Hyvät tyypit voivat olla myös edesmenneitä. Amerikkalainen Lucia Berlin eli väkevän elämän vuosina 1936-2004. Hän syntyi Alaskassa, mutta asui nuoruudessaan myös Chilessä. Lucia oli kolmesti naimisissa, ja sai neljä poikaa. Poikansa mukaan äiti kirjoitti aina. 

Lucia kirjoitti ”vain” 77 novellia elämänsä aikana. Tarinat ovat säkenöiviä -  ja hyvin yllätyksellisiä. Poika Jeff Berlin on koonnut äitinsä tekstit kirjoiksi. Monenlaista työtä tehnyt, alkoholistiksi ja siivoojaksi leimattu lahjakas novellisti ja kirjallisuuden opettaja kirjoitti aina. 

Näin Jeff kertoo äidistään (HS 4.11.2029):  ”Hän kirjoitti pakonomaisesti. Joko kirjeitä tai tarinoita, myös niinä aikoina, kun häntä ei julkaistu. Muistan hänet päivän päätteeksi istumassa pöydän ääressä, kirjoittamassa muistikirjaansa käsin. Hän valvoi myöhään ja kirjoitti paljon. Kirjoitti ja joi. Kirjoitti ja kirjoitti ja kirjoitti.”

Poikiensa iloksi heidän äitinsä raitistui 1980-luvulla.  Hän sai novellejaan julkaistua ensin lehdissä ja 1980- ja 1990-luvulla myös kirjoina pienkustantamoiden kautta. Lucia Berlin tuli kansainvälisesti tunnetuksi vasta 2015, kun ensimmäinen uudelleenkoostettu kokoelma novelleja ilmestyi Yhdysvallossa.

Mielessä ja hyllyssä

Mitä kirjat minulle merkitsevät? Iloa, oppia, eri kirjoitustyyleihin tutustumista sekä keskustelunaiheita ystävien kanssa.Varaan kirjastosta usein kirjan, josta olen ensin lukenut arvion lehdessä. Joskus ne tulevat luettua, aina eivät. Nyt luen kyllä Timo Soinin Yhden miehen enemmistöä.

Ostan kotiin harkitusti kirjoja, ja saan niitä myös lahjaksi. Suku antaa joululahjaksi aina saajan toivoman kirjan, jota luetaan ensimmäisenä joulupäivänä, kaikki omissa oloissaan. Tiedän jo minkä romaanin haluan tulevana jouluna:  Hanna Brotheruksen Ainoa kotini -kirjan.

Takaisin kirjallisuuspiiriin ja eiliseen iltaan: illan emäntä valitsee aina seuraavan kirjan, josta keskustellaan hyvän viinin ja aterian kera ryhmän jäsenen kotona. 

Marraskuussa luemme Minnan valitseman esseekokoelman. Se on Minna Salamin Aistien viisaus. Never heard before, cool!

Teksti: Tuula Ketola

Kuvat: Tuula Ketola ja Kirsi-Maaria Sotikov

Comments

Popular Posts