Onko ihminen hyvä vai paha?

Tätä mietin, kun katselin kuvia ja videoita Rauli Virtasen Saigonista Kiovaan -näyttelyssä nyt heinäkuussa 2022 Tampereella. Nuorena ajattelin aina, että ihminen on hyvä, mutta Virtasen dokumentaarinen valokuvanäyttely todistaa kyllä kaikkea muuta.

Kokeneen dokumentaristi Rauli Virtasen valokuvanäyttely vuosilta 1972–2022 kriisialueiden ihmisten elämästä on koskettava. Isossa salissa Tampere-talossa ihmiset katsovat kuvia ja televisiossa pyöriviä Virtasen vanhoja uutispätkijä hiljaa. Kaikki ovat mietteliäitä ja vakavia – kuvat eivät naurata.

Mikä kuvissa kosketti minua eniten? Se, että kuvia onnellisista ihmisistä ja lapsista on näyttelyssä luonnollisesti niin vähän. Onneksi sellaisia kuvia kuitenkin on mukana. Sotaa ja surua ovat useimmat väri- ja mustavalkokuvat tulvillaan. Ei väliä, mikä maailmanosa on kyseessä.

Unohdettu Afganistan

Tapasin toimittajakollegani Rauli Virtasen elokuussa 2021 Haminassa hänen valokuvanäyttelyssään. Puhuimme silloin paljon Afganistanista ja yhteisestä rakkaudestamme maahan.  Ihailin hänen kuviaan upeassa linnoitusnäyttelyssä.

Samana iltana talibanit valtasivat Kabulin ja ottivat vallan Afganistanissa. Virtasella oli jo silloin viisumihakemus maahan. Myöhemmin syksyllä hän jo oli maassa, ja televisiossa on jo nähty hänen dokumenttinsa talibanien vallanotosta Afganistanissa.

Totaalinen naisten oikeuksien lakkauttaminen Afganistanissa on väärin ja järkyttävää. Onneksi näyttelyssä on kuvia myös rohkeista Afganistanin naisista vaatimassa heille kuuluvia oikeuksiaan.

Kierrän näyttelyn ystävieni kanssa, ja palaan moniin kuviin.

Lopussa maailmantilan lohduttomuus tiivistyy kahteen minua koskettavaan kuvaan Ukrainasta. Ensimmäisessä kaksi pikkutyttöä katsoo vakavina kameraan, jätettyään kotiinsa ja ollessaan jo pakomatkalla tuntemattomaan. Toisessa kuvassa uupunut palomies nojaa käsiinsä raunioiden keskellä.

Vaikeaa on uskoa ihmisten hyvyyteen näyttelyn kierrettyään. Mutta pakko on. Ilman uskoa ja toivoa ei meillä ole mitään. Siksi valitsen tähän loppukuvaksi hääkuvan Marokosta.

Rauli Virtasen Saigonista Kiovaan -näyttely on katsottavissa Tampere-talolla 10.8.2022 asti.

#SaigonistaKiovaan

Tuula Ketola

Comments

Popular Posts