Ensin äiti, sitten poika



Mirja lähti USA:an opiskelemaan yliopistoon vuonna 1987. Hänen poikansa Roni lähti Tampereelta USA:aan pelaaman koripalloa ja kouluun 2020. Millaista ulkomailla on opiskella?

Idean lähteä Jenkkilään opiskelemaan hiihtäjätyttö sai isoveljeltään, joka jo opiskeli St. Lawrencen yliopistolla.

-Koulu sijaitsi New Yorkin osavaltiossa, 7 tunnin ajomatkan päässä New Yorkin kaupungista. Opiskelukaupunkimme oli pikkukaupunki keskellä maaseutua, lähellä Lake Placidiä. Alue muistutti kovasti Suomea. Opiskelin yliopistossa sosiologiaa ja taiteita.

Maaningalla kuusilapsisen perheen vanhemmat suhtautuivat myönteisesti, kun perheen lapsista kaksi lähti rapakon taa opiskelemaan yliopistoon.

Räjäytti tajunnan

Opiskeluaikaansa Mirja muistelee lämmöllä.

-Se räjäytti tajunnan, kun tapasi ihmisiä ympäri maailmaa, asui omillaan ja oppi pitämään huolta itsestään.

Neljän opiskeluvuoden hyödyt olivat monet.

-Sain koulutuksen, ja ystäviä ympäri maailmaa. Pidän edelleen yhteyttä pariin, myös ulkomaalaiseen, opiskelukaveriini. Suosittelen ilman muuta lähtemistä muualle opiskelemaan, koska opiskelu ulkomailla avartaa niin paljon!

-Sain opintoihini täyden stipendin koululta. Se oli tuolloin 20 000 dollaria per vuosi.

Koripallon Mekkaan

17-vuotias Roni on pelannut koripalloa pienestä pitäen. Siksi hän sai idean lähteä USA:an pelaamaan koripalloa ysiluokan syksyllä. Silloin Universal Players -vaihto-oppilasjärjestön edustajat kävivät puhumassa hänen koulullaan Tampereella.

-Poika ilmoitti sitten minulle, että hän lähtee USA:an. Sen jälkeen täytimme lukuisia hakupapereita, menimme kesällä 2020 Amerikan suurlähetystöön haastatteluun ja hankimme viisumin. Myös poikani sai apurahan opintoihinsa. Me vanhemmat otimme lisäksi lainaa hänen opintoihinsa, ja Kela maksaa opintotukea hänelle, Mirja kertoo.

Läksyt ensin, sitten urheilua

Roni käy USA:ssa high schoolia. Hän asuu koulun asuntolassa.

-Opiskelijat saavat koululla aikuisilta tukea opetukseen. Siellä on ns. läksyparkki eli joka ilta tehdään aikuisen kanssa kotiläksyt. Koulun on sujuttava, muuten nuori tippuu pois urheilujoukkueesta.

Ronilla koulu on mennyt paremmin USA:ssa kuin Suomessa.

Äiti ja poika näkivät viimeksi kesällä. Nyt he viestittelevät WhatsAppilla.

-Ronin mukaan koripallo on USA:ssa erilaista kuin meillä: nopeampaa, aggressiivisempaa, yksilöllisempää ja fyysisempää.

Punttisaliharjoituksia on nuorella urheilijalla joka päivä – se on yksi oppiaine! Koripallon taso koulussa on kova. Roni on nyt ns. junior, ja hän pelaa ykkösjoukkueessa. Ensi vuosi on hänelle tärkeä. Koulun on sujuttava hyvin, koska hän haluaa jatkaa collegeen USA:ssa.

-Koulussa on valittava kolme urheilulajia. Roni valitsi koripallon, amerikkalaisen jalkapallon ja yleisurheilun. Valmentajan mukaan hänellä voisi olla koripalloa paremmat mahdollisuudet päästä opiskelemaan jalkapallolla – mutta hän on myös hyvä yleisurheilussa eli nopea juoksija.

Mirja toteaa vielä lopuksi:

-Poikani elää nyt unelmaansa!

Teksti: Tuula Ketola

Kuva: Mirja Onduso

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular Posts